Kira stopajı nedir; Taşınmaz mal için ödenmekte lan stopaj bedeli, ticari olarak kullanılan gayrimenkul olması durumunda, gelir vergisi kanunun 94. Maddesi gereğince uygulanması gereken yasadır. Vergi olarak yasada yer alan bu unsur, kiracı tarafından ödenen, kira bedeline yansıyan kesinti olarak düzenlenmiştir.
Kira Stopajını Kiracı Neden Öder?
Kira stopajı kiranın geldiği kaynaktan kesilmektedir. Devletin taşınmaz mal üzerinden aldığı kira bedelinin o yılki tüzük üzerinden düzenlenerek, ticari mülkün gereğinin yerine getirilmesini içermektedir. Kira bedeline yansımakta olan stopaj, kira bedeli üzerinden ve o yılki orandan hesaplanmaktadır.
Kira stopajını kim öder; kiralama işlemi yapan gerçek ya da tüzel kişiler, taşınmaz mal üzerinden ödeme yapmaktadır. Brüt kira bedeli ve kiracı tarafından ödenmesi gereken vergi türü olarak, devlete ödenen bir borç niteliğidir. Her yıl ödenmesi zorunlu tutulmuş, verginin kaynağının kesilmesi kiracının sorumluluğuna dahil edilmiştir.
Kira Stopajı Hesaplama
Kira stopajı brüt kira bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Ödenmeyen vergilere Türkiye Cumhuriyeti vergi dairesi üzerinden faiz borcu eklenmesi durumu söz konusudur. Kiracının bu bedeli ödemesi zorunlu tutulmuş, ödemediği durumlarda haciz işleminin de yapılabileceği durumlar söz konusu olmuştur. Ödeme yapılmaması ve faiz bedelinin ödenmemesi durumunda, vergi dairesinin mahkeme yoluyla haciz getirmesi söz konusudur. Stopaj bedeli nasıl hesaplanır;
Kira stopaj hesaplama işlemi;
Kira Stopajı Ne Zaman ödenmelidir?
Kira stopajı ne zaman ödenir; Kira ödeme periyodu üzerinden eğer kiracı üç aylık toplam ödeme yaptıysa, aylık ve üç aylık ödeme planlamasına tabii tutulur. İşyeri kira ödemesinde stopaj bedeli periyodik olarak takip edilmeli ayın 23. Gününden itibaren ödenmelidir.
Stopaj bedeli ticari kaynaklı iş yerleri ve iş merkezleri tarafından ödenmektedir. Ödeme yapan kişiler, ev sahipleri veya ev kirası olarak yer almaz. Ayın 23. Ile 26 sı arasında ödenmesi gerekmektedir.
Kira İş Yeri Stopaj Bedeli 2021
2021 yılında artan kiralar ve iş yerlerinin vergileri yıllık oranlar yansımaktadır. Yıllık olarak, vergilerin aylık ve üç aylık olarak sunulması, ödene periyoduna bağlıdır. % 20 ödeme bedeline yansıyacak olan stopaj bedeli, kirayı aylık ya da üç aylık peşin verme durumunda takip edilmelidir.
Birtep işyeri ve iş merkezi üzerinden gayrimenkul alım satım işlemlerini, faizsiz aynı zamanda güvenli bir şekilde sağlar. İnternet emlak platformu üzerinden düşük kira bedeli olan iş yerleri bulabilir, ofis ve iş merkezleri üzerinden Türkiye’nin dört bir yanında kiralama ya da satın alma işlemi yapabilirsiniz.