Resmi gazetede 2626 karar numarası ile emlak işletmelerine ek şartlar getirildi! Söz konusu düzenlemeler iş yerlerinde taşınmaz ticareti ile ilgili olan bazı nitelikler için yapıldı. Emlak işletmeleri bu karar ile sıhhi müessese kapsamında değerlendirilecektir. 3 ay uyum süreci bulunuyor.
İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına yönelik yönetmelikte değişiklikler yapıldı. Emlak işletmelerine ek şartlar ile uygulama başlayacak. Emlak İşletmelerinde aranan nitelik ve şartlarda bu yeni düzenlemeler ile revizeler gerçekleştirildi. Yapılan yeni düzenlemelerde emlak işletmelerinde ikametgah amaçlı kullanımdan ayrı olarak bağımsız bir bölüm niteliğinde olması gerekiyor.
Asgari ortak şartlar da yerine getirilmesi beklenen unsurlar arasındadır. Önemli bir ek şart ise emlak işletmelerinde farklı bir ticari faaliyetinin sürdürülmemesi gerektiğidir.
Emlak işletmelerinde yeni düzenleme ile getirilen ek şartlar gereğince faaliyet alanının en az 20 metrekare olması lazım. Bu metrekare asgari düzeydir; her bir esnaf, tacir ya da sanatkar için alan 5 metrekare arttırılacak.
Ek şartlar için arşiv konusunda da düzenleme geldi! Emlak işletmelerinde fiziksel dosyalama, kabul yeri ve idari büro varsa mekanda arşiv bulundurulacak.
Emlak işletmeleri için düzenleme doğrultusunda getirilen ek şartların uygulanması için 3 ay süre verildi. Yetkililer emlak işletmelerini yerinde kontrol edecek, denetleyecekler.
Hem özel şartların hem de faaliyet sınıfında bulunması gereken genel şartlar için denetleme yapılacak. Emlak işletmelerine bu sürece uyum sağlamaları için verilen yasal süre 3 ay olarak açıklanmıştır. İşletmeler ruhsatlarını ise herkesin görebileceği bir yere asmalıdırlar.
Özel şartların uygulanmasına dair istisnalar da açıklandı. Buna göre 5-06-2018 tarihi itibariyle taşınmaz ticareti ile uğraşan; meslek odalarına kayıtlı olan veya gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olan yerler özel şartlardan muaf olacak. Muaf olunması için belirtilen tarihten sonrasında iş yeri adresinin değiştirilmemiş olmalıdır. Ayrıca bu işletmeler ruhsatlı veya ruhsatlandırılacak nitelikte olmalıdırlar.
Taşınmaz Ticari Yönetmeliği için de sektördekiler revize beklentisi içindedirler. Ruhsat düzenlemelerinden sonra beklenti şu anda bu yöndedir. Özellikle süresi 31 Ağustos 2020 tarihine kadar uzatılan yetki alma belgesi için sürecin hızlandırılması talebi bulunuyor.
Ülkemizde alınan Covid-19 tedbirleri kapsamında 16 Mart 2020 tarihinden bu yana belgelendirme ve sınav faaliyetleri durdurulmuştu. Bu çalışmalar ve faaliyetler şu an yeniden başlatıldı.
Mesleki Yeterlilik Kurumu ( MYK ) tarafından verilen eğitimler ve yapılan sınavlar ile kişilere belge sunuluyor. Emlak Danışmanı Seviye 4 ve Emlak Danışmanı Seviye 5 sınavları gerekli virüs tedbirleri alınarak sürdürülüyor.
Sınavlar ve eğitimlerde ulusal yeterlilik baz alınmaktadır. Mecburi olarak ara verilen eğitim ve sınavlar kaldığı yerden devam etmektedir.