Normalleşme sürecinde kamu bankalarının konut kredilerinin faiz oranlarını 0,64 bandına çekesi ile emlak sektöründe yoğunluk yaşanmaya başladı ve ev fiyatları arttı. Artan konut talebi sayesinde sektörde ki stoklar erimeye başladı, stokların erimesinin ardından teni konut ihtiyacının doğması üzerine inşaat sektöründe de bir kıpırdama kendini hissettiriyor. Ancak emlak ve gayrimenkul sektöründe ki bu talep yoğunluğu hem emlak danışmanları hem de konut almak isteyenleri sıkıntıya düşürüyor.
Sektörde yaşanan bu hareketlilikten dolayı hem ev sahipleri hem de müteahhitler konut fiyatları üzerinde sürekli değişiklik yapıyor, konutun ilk satış fiyatını alıcıya bildiren emlak danışmanları ardından konutun fiyatının değişmesi ile alıcı ile birlikte kendileri de mağduriyet yaşıyor. Ev alma konusunda kararını veren alıcı konutta ki fiyat artışından emlakçıları sorumlu tutuyor, evin fiyatını arttıranın emlakçı olduğunu düşünen ev almak isteyen vatandaş bu konuda emlakçılar ile tartışıyor ya da evi almaktan vaz geçiyor.
Emlak ve inşaat sektöründe yaşanan bu yoğun trafik sayesinde ülke ekonomisinde çarklar daha hızlı işlemeye başladı, sektörde ki yoğunluk dolaylı da olsa yüzlerce sektörü etkiledi, sıcak para akışı ile birlikte alış verişlerinde artmaya başlaması ile ülke ekonomisi pandemi sonrası toparlama sürecinde hızlı adımlar atmaya başladı. Pandemi sonrası normalleşme süreci kapsamında kamu bankaları tarafından başlatılan kampanyalar ile vatandaşın kredi ihtiyaçlarında düşük faiz uygulaması başta emlak piyasası olmak üzere pek çok sektöre olumlu yansıdı.
Özellikle bankaların konut kredisinde faizleri 0,64 oranına indirmesi ile taksitle ev alma noktasında ciddi bir artış yaşandı, elde edilen verilere göre şu ana kadar 150 binin üzerinde konut kredisi talebi oluştu ve bunların 100 bininden fazlasına 25 milyar liranın üzerinde kredi kullandırıldı. Bundan sonraki süreçte ev fiyatlarında herhangi bir düşüş olmayacağı beklentisinde olan emlakçılık sektörünün aktörlerine göre konutlarda ki fiyat artışları sürecek.
Konut stokunun erimesi ile birlikte yeni konutların yapımına başlanacağına dikkat çeken sektör çalışanları artan maliyetlere dikkat çekerek bu maliyet artışlarının yeni yapılan konutlara yansıtılacağını dolayısı ile konut fiyatlarında bir düşüşün şu an ki şartlarda mümkün görülmediğini dile getiriyor.
Bu nedenle ev alırken mağdur olmamak için konut almak isteyen vatandaşların bir an önce harekete geçmesini, beğendikleri konutu almak için fiyat artışından etkilenmemek adına karar verirken beklememesini öneren emlak danışmanları ev sahipleri ve müteahhitlerinde sürekli konut fiyatlarında değişiklik yapmaması adına hükümetin bazı yaptırımları hayata geçirmesi beklentilerini ifade ettiler. Türkiye’nin konut alıcısı ile satıcısını bir araya getirdiği model ile çok uygun şartlarda insanları ev sahibi yapmaya devam eden Birtep, mağduriyetlerin yaşanmaması adına üzerine düşen görevi yerine getiriyor.