Emlak beyannamesi nedir; Gayrimenkul sahiplerinin taşınmaz mallarını bildirme işlemini yapmaları için emlak beyannamesi işlemini yerine getirmeleri gerekmektedir. Taşınmaz mallar üzerinden elde edilen kazancın bildirilmesi ve emlak kanunlarına göre satın alınan veya inşası yapılan her gayrimenkul türünün devlete bildirilmesi gerekmektedir. Her Türkiye vatandaşının görevi olarak, taşınmaz mal bildirisinin yapılması şartı bulunmaktadır.
Emlak Beyannamesi Hangi Kuruma Verilmelidir?
Gayrimenkulün bulunduğu adres ve ikamet yerlerine göre bilgilendirme yapılmalıdır. Malın taşınmaz olması durumunda, mal sahibinin kendi varlığı üzerinden belediyeye başvuru yapması gerekmektedir. Gayrimenkulün bulunduğu şehrin, bulunduğu semtinin belediyesinde gayrimenkul beyannamesi verme zorunluluğu bulunmaktadır.
Hangi tarihlerde verilir; yasal olarak emlak beyannamesi, alınan yıl üzerinden o yılın sonuna kadar verilmesi gereken önemli evraklardan biridir. 2021 yılında alınmış gayrimenkul beyannamesi 2021 yılının aralık ayına kadar belediyeye bildirilmelidir. Mülk inşa edildiyse ve taşınmaz mal alındıysa, bildirme zorunluğu bulunmakta, aksi takdirde yasal olarak düzenlemelere tabi tutularak cezai işlem uygulanması da söz konusu olabilmektedir.
Emlak Beyannamesi Ne Zaman Verilir?
Beyanname işlemi bir kereliğine mahsus alım ve inşa işleminin yapıldığı yıl Belediyeye o yıl içerisinde duyurulmalıdır. Mülk inşası tamamlandıktan sonra ve tapu alım işlemi gerçekleştikten sonra her Türkiye vatandaşının asli görevi olarak devlet kurumuna mal bildirisinde bulunması zorunluluğu vardır. Aksi takdirde ceza işlemine tabi tutulur.
E Devlet Üzerinden Emlak Beyannamesi Yapılır Mı?
Emlak beyannamesi için dijital platformlar üzerinden devlete belge verilmesi ve taşınmaz malın bildirilmesi işlemi yapılabilmektedir. Tapu taşınmaz mal beyanı için öncellikle e devlet üzerinden sisteme giriş yaparak, devlet şifresinin girilmesi gerekir. Taşınmaz malların aranması için tapu taşınmaz beyan ile ilgili arama yapmanız yeterli olacaktır.
Beyan sorgulama işlemi sonrası karşınıza çıkan direktiflerle, malın tapu bilgilerini eksiksiz doldurmanız gerekmektedir. Eksiksiz doldurduğunuz bilgilerde, gayrimenkul sahibi ve tapu bilgileri de yer alacaktır.
Emlak Beyannamesi İçin Gerekli Olan Belgeler
Beyan yapacak kişinin adres ve telefon bilgilerini, tapu aslını ve fotokopisini yanında götürmesi gerekmektedir. İnşa edilen yapı için yapı ruhsatı ve mülk sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi ile emlak bildiri formu belediyeye verilmelidir. E devlet üzerinden bu bilgilerin girilmesi gerekir.
Birtep üyelerine özel gayrimenkul seçenekleri, faizsiz ve kolay ödeme yöntemleriyle sunulurken, tapu işlemlerinde ve ödeme yöntemlerinde güvenli seçenekler sunularak, herkesin gönül rahatlığıyla emlak alım ve satım işlemi yapması sağlanmaktadır.