Şahısların daire ve işyerlerine sahip olduğunu belirleyen kat mülkiyeti, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Kat mülkiyeti almak isteyen kişilerin ilk olarak yapı kullanım belgesi alması gerekir.
Kat mülkiyeti nedir konusu kanunda düzenlenmiş olup şahısların daire ve işyerlerine sahip olduğunu resmi olarak belirlemektedir. Kanun kapsamında kat mülkiyeti almak isteyen kişilerin düzenlemesi gereken belgeler vardır. Tapu harcının da ödenmesi halinde kat mülkiyeti alınmaktadır.
Kanun kapsamında yer alan maddelere göre kat mülkiyeti alınması için; binanın tamamlanmış olması gerekir. Kat mülkiyeti alınabilecek taşınmazlar; daire, işyeri, dükkan ve depo bölümleri olabilir. Kat mülkiyeti alınması için taşınmazların kullanıma elverişli olması ve maliklerin ortak kararının olması gerekir. Kanuna göre kat mülkiyeti esasen taşınmazlardaki bağımsız bölümlerin ayrılması ve bu bölümlere şahısların sahip olduğunun tapu sicil kütüklerinde resmi olarak belgelenmesidir.
Kat mülkiyeti nedir sorusunun cevabı kanunda düzenlenmiş olup taşınmazlardaki ortak bölümlerin maliklerin ortak kararı ile ayrılması ve tapu sicil kütüklerinde resmi olarak belgelenmesidir. Kat mülkiyeti almak için alınması için düzenlenmesi gereken evraklar vardır. Harç tahsilatlarının da yapılması halinde kat mülkiyeti alınmaktadır. Kat mülkiyeti alma için ilk olarak iskan alınması gerekiyor. Yapı kullanım belgesi olan iskan hazır ise süreci başlatabilirsiniz. Binaya iskan ruhsatı verilmesi için deprem sigortası olması gerekir. İskan verilmemesi halinde binanın yıkılması ve yeniden inşa edilmesi gerekmektedir. Bu süreçte sorumluluk alması gereken inşaat firması yoksa tüm maliklerin 1.000 TL ödemesi gerekir. Ancak para cezası ödenmesi halinde iskan ruhsatı verilmediği için malikler kat mülkiyeti alamaz.
Kat mülkiyeti nedir ve nasıl alınır konusunda şahısların bilgi sahibi olması ve evraklarını eksiksiz tamamlanması önemlidir. Kat mülkiyeti almak için tapu alma maliyetinin ödenmesi gerekir. Kat mülkiyetinin masrafı taşınmasın bulunduğu bölgenin belediyesine göre değişmektedir. Kat mülkiyeti tapusuna geçiş aşamasında sorumlu binanın inşaatını yapan firmadır. Tüm masraflar ve sürecin takibi firmanın sorumluluğundadır. İnşaat firmasına ulaşılmadığı takdirde mülkiyet tapusuna geçiş sorumluluğu maliklere düşer.
Kat mülkiyeti nasıl alınır konusunda dikkat edilmesi gereken evrakların tamamlanmasıdır. Kat mülkiyeti alınması için sorumlu inşaat firmasıdır. Ancak inşaat firmasının sorumluluğu almaması halinde süreç maliklerin başvurusu ile başlamaktadır. Sürecin başlaması için tüm maliklerin müşterek imzaları ile tapu müdürlüğüne dilekçe vermesi gerekir. Başvuru verilecek dilekçe ile başlamaktadır. Sürecin başlaması ve tamamlanması aşamasında verilmesi gereken evraklar düzenlenmelidir. Kat mülkiyeti başvurusu ardından tapu harcının ödenmesi gerekir. Tapu harcının ödendiğine dair evrak kat mülkiyeti alınması için istenmektedir.
Kat mülkiyeti için gerekenler konusunda bilgili olmak önemlidir. Kat mülkiyeti başvurusu ve masraflarından sorumlu olan binanın inşaat firmasıdır. Ancak inşaat firmasının sorumluluk almaması halinde maliklerin ortak kararları ile verdikleri dilekçe başvuru sürecini başlatmaktadır. Kat mülkiyeti alma sürecinde Birtep’e üye olabilir ve işlemlerinizi bilgi sahibi aracılar ile sorun yaşamadan gerçekleştirebilirsiniz.